skip to Main Content

Tüp Bebek  tedavisinde laboratuar ortamında 5 gün boyunca takip edilip geliştirilen embriyolara blastokist adı verilir. Embriyo gelişiminin 5. günde yapılan embriyo transferine de “blastokist transferi” denir. 1978 yılında ilk başarılı  tüp bebek gebeliği blastokist transferi ile elde edilmiştir. Embriyo, gelişim sürecinin 5-6. günlerinde blastokist evresine ulaşmaktadır. Bir blastokist, yaklaşık olarak 100-120 hücre barındırmaktadır. Bu gelişim aşamasından sonra embriyoların laboratuar ortamında bekletilmesi mümkün değildir. Bu nedenle anne rahmine transferi için son evre blastokist aşamasıdır.

Tüp bebek tedavilerinde özellikle yumurta rezervi iyi olan hastlarda çok sayıda embriyo elde edilmektedir. Bu embriyoların hangisinin gebelik için en doğru ve iyi embriyo olduğunu gelişiminin 3. gününde anlamak zordur. Bu aşamadan sonra embriyoları 2 gün daha bekleterek blastokist aşamasına gelmelerini sağlamak doğru ve güçlü embriyonun seçimi için çok önemlidir.

Özellikle yumurta donasyonu ve embriyo donasyonu yaptıran hastalarda fazla sayıda donor yumurtası kullanıldığından çok sayıda kaliteli embriyo elde edilmektedir. Bu nedenle doğru embriyonun belirlenmesi için blastokist transferi tercih edilmektedir.  Ancak iyi olan embriyolar laboratuvarda gelişimlerine devam etmekte ve 5. güne ulaşabilmektedir. Blastokist transferin bir diğer avantajı kromozomal anormallik taşıyan embriyoların blastokist dönemine ulaşabilme ihtimali 3.gün embriyolarına oranla çok daha düşüktür.

Merkezimizde uygulanmakta olan ileri tüp bebek tekniklerinden bir tanesi olan 5. gün blastokist transferi, çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere çok daha yüksek oranlarda gebelik şansı tanımaktadır.

Blastokist transferi yumurta toplama işleminden 5 gün sonra yapılmaktadır, kalan fazla blastokistler ileride yeniden gebelik oluşturmak için dondurularak saklanabilmektedir.

Blastokist TransferiEn az bir blastokist transfer edilen kadınlarda %65 canlı doğum oranı yakalamak mümkündür. 2.-3. gün transferlerinde oluşan gebeliklerde % 20 oranında düşük riski varken, blastokist transferinde düşük oranın %5 dir. Bu avantajlarına rağmen, blastokist transferi yapma kararı 3. gün embryolarının yeterli sayıda ve çok iyi kalitede olmasıyla mümkündür. Ayrıca yüksek gebelik şansı sayesinde, çoğul gebelikten kaçınmak için 5.gün bir veya iki blastokist transferi yapmak yeterli olmaktadır.

 

Blastokist transferi yapabilmek ve başarılı sonuçlar elde edebilmek için sadece embriyo sayısının çok olması önemli değildir. Laboratuar koşullarının üst düzeyde olması, dizaynı, havalandırması, temizliği ve bunların periyodik kontrolleri ve kalibrasyonları hatasız yapılmalıdır. Yeterli ve kaliteli ekipmanlara sahip olunmalıdır. Embriyoloji Laboratuvarında alanında profesyonel tecrübeli bir ekip olmalıdır.

Blastokist transferinin Avantajları nelerdir?

  • Embriyo son aşamaya kadar laboratuvarda bekletildiği için en kaliteli ve sağlıklı olan belirlenmiş olur.
  • Embriyo iyice büyüdüğü içinde ana rahmine implantasyonu (tutunması) hızlı ve kolay olur.
  • Çalışmalar blastokist transferinin gebelik şansını artırdığını göstermektedir.
  • Blastokist transferinde çok sayıda embiryo transfer edilmediği için çoğul gebelik riski oluşmaz.

Blastokist transferinin dezavantajları nelerdir?
• Hastaların yaklaşık %40’ında transfer edilecek blastokist gelişmeyebilir.
• Bazı hastalarda blastokist aşamasında embriyoların dondurulması, 3. gün dondurulması kadar iyi sonuçlar vermeyebilir.
• Bazı araştırmalara göre laboratuvar ortamında blastokist evresine gelemeyen embriyoların %10’u 2. ya da 3. gün transferinde ana rahminde gelişimlerine devam edebileceklerini göstermiştir.

 

 

Back To Top