skip to Main Content

Erkeklerde Kısırlık

Belirli bir süreden beri korunmadan ilişkiye girmesine rağmen hamileliğin oluşmadığı çiftlerde %30-50’sinde problemin kaynağı erkekten kaynaklanmaktadır. Erkeklerde kısırlık nedenleri 2 başlıkta toplanabilir:

 

  1. Spermin sayı ve kalitesini etkileyen üretim bozuklukları.
  2. Spermi dışarıya taşıyan kanallardaki tıkanıklıklar.

 

Erkeklerin yaşadığı bu problemlerin nedeni ise %30-40 vakada açıklanamamaktadır. Sperm kalitesi ve miktarındaki bozuklukların nedeni bulunamadığı durumlarda, bazı deneme ilaç tedavileri uygulanır. Ancak, bu tedavilerin herhangi bir etkiliğinin olmadığı gösterilmiştir. Mikroenjeksiyon tekniğinin 1992 yılından beri uygulanması erkek infertilitesinin tedavisinde bir dönüm noktası olmuştur. Bu teknik ile ciddi erkek infertilite durumlarında bile yüksek gebelik oranları elde edilebilmektedir.

 

Erkeklerde Kısırlık Belirtileri

 

Erkeklerde kısırlık belirtileri arasında şunlar sayılabilir:

 

  • Azalmış cinsel istek: Cinsel istekte azalma erkeklerde kısırlık belirtilerinden birisidir.
  • Erektil disfonksiyon: Erkeklerde kısırlık belirtilerinden biri olarak ereksiyon problemleri görülebilir.
  • Azalmış sperm sayısı ve kalitesi: Erkeklerde kısırlık belirtilerinden biri olarak sperm sayısının azalması veya spermlerin kalitesinin düşmesi görülebilir.
  • Varikosel: Erkeklerde kısırlık belirtilerinden biri olarak varikosel (testislerin venlerinde genişleme) görülebilir.
  • Klinefelter sendromu: Genetik bir bozukluk olan Klinefelter sendromu bir kısırlık belirtisi olarak görülebilir. Bu sendromda erkeklerde ekstra bir X kromozomu bulunur, bu da sperm üretimini ve cinsiyet hormonlarını etkileyebilir.

 

Ancak unutmayın ki erkeklerde kısırlık herhangi bir belirti göstermeyebilir veya belirtiler farklı kişilerde farklı şekilde gösterilebilir. Eğer çocuk sahibi olmakta zorluk çekiyorsanız veya bu belirtilerden bazılarını yaşıyorsanız, doktorunuza danışmanız önerilir.

 

 

Erkeklerde Kısırlık Nedenleri

 

1. Sperm Üretim Bozuklukları

 

Erkeklerde kısırlığa neden olan olgulara bakıldığında, spermdeki üretim ve olgunlaşma bozuklukları ön plana çıkan, en fazla rastlanan sorundur. Üretim bozukluğunun farklı nedenleri arasında sperm sayısı ve karın yumurtasının döllenmesini engellemekte olan sperm hareketliliğinin zayıflaması gösterilebilir. Aynı zamanda, sperm şekilleri olarak da bilinen Morfoloji ile ilgili olarak bozukluklar da örnek verilebilir.

 

Erkeklerde sperm seviyesinin normal olarak görülmesi için, sperm sayısının minimum 20 milyon/ml olması gerekir. Hareketli sperm oranı %30 ve yapı olarak normal spermin de %4 seviyesinin üstünde olması beklenir. Eğer ki, sperm değerleri yukarda belirtilerin oranların daha altındaysa gebelik noktasında farklı sorunlar ile karşı karşıya kalınma ihtimali ortaya çıkar.

 

İltihabi hastalıklar ve virüslere bağlı olarak erkeklerde yumurtalık iltihabı görülme riski vardır. Hastalığı olan erkeklerin ortalama olarak %25’i yumurtalıklardaki iltihabi hastalıklara bağlı olarak kısırlık yaşayabilir.

 

Yaşanan hormon bozukları ise testesteron hormonunun üretim sürecini kontrol altında tutan hormonların bozulmasına yol açabilir. Bunların yanı sıra, çevreye bağlı sorunlar ve kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da sperm üretimini olumsuz şekilde etkileyebilir.

 

2. Yapısal Bozukluklar

 

Testisler bilindiği üzere spermlerin üretim yeri olarak bilinir ve testislerde olası tıkanıklıklar kısırlığa yol açabilir. Tıkanıkların bireylerde doğuştan olma ihtimalinin yanı sıra bazı geçirilen enfeksiyonlara bağlı olarak görülmesi de mümkündür. Uygulanılan bazı farklı cerrahi müdahalelerde tıkanıklık nedeni olarak gösterilebilir.

 

Erkeklerde Kısırlık Tedavisi

Erkeklerde kısırlığa sebebiyet veren sorunlar ile karşılaşıldığı zaman çiftler için tüp bebek tedavisi yöntemine geçilebilir ve mikroenjeksiyon tedavisi uygulanır. Şiddetli bir biçimdeki erkek infertilitesi, TESA ve TESE deki sperm elde edilememe sorunları ya da azospermik durumların yaşanması halinde sperm donasyonu yöntemi önerilir.

 

Back To Top