skip to Main Content

Mikrosort, spermin mikroenjeksiyon (ICSI) veya aşılma (IUI) öncesinde erkek veya kız embriyoyu meydana getirecek (X) ve (Y) kromozomu taşımalarına göre birbirinden ayrıştıran bir uygulamadır. Bu yöntem erkek bebek seçiminde %80, kız bebek seçiminde %90 başarı sağlamaktadır.Mikrosort yöntemi, aşılama ile birlikte yapılabilmekle beraber tüp bebek tedavisi ile birlikte de yapılabilmektedir. Bu sayede PGT denemelerine göre çok daha az bir maliyet ile cinsiyet seçimi uygulanabilmektedir.

Mikrosort Kıbrıs

Tedavi Şekilleri, Uygulamaları ve Örnekleri

 

1. Mikrosort + Aşılama (IUI)

Bu tedavi şekli ile anne adayı adet döngüsüne göre aşılama için takip edilir. Yumurta çatlama saatinde uygun olarak mikrosort ile ayrıştırılmış spermler kullanılarak aşılama gerçekleştirilir. Böylelikle aile eğer kız bebeğe hamile kalmak istiyor ise % 90, Erkek bebeğe hamile kalmak istiyor ise % 80 cinsiyet başarısı yakalamış olur. Tedavide gebe kalma oranı anne adayının yaşına bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

 

2. Mikrosort + Mikroenjeksiyon (ICSI)

Bu tedavi şekli ile anne adayı adet döngüsüne göre doktor takibi altında yumurta çoğaltma işlemine başlatılır. Yumurta hücreleri yeterli seviyeye ulaşınca çatlatma iğnesi yapılarak OPU ( Yumurta toplama işlemi ) planlanır. Toplanan yumurta hücreleri ailenin seçmiş olduğu cinsiyete göre mikrosort metodu ile ayrıştırılan spermler ile birleştirilerek döllenir. Böylelikle aile eğer kız bebeğe hamile kalmak istiyor ise % 90, Erkek bebeğe hamile kalmak istiyor ise % 80 cinsiyet başarısı yakalamış olur. Tedavide gebe kalma oranı anne adayının yaşına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. İşlemin tüp bebek tedavisi ile uygulanmasından dolayı aşılamaya (IUI) göre hamilelik başarısı çok daha yüksektir.

 

3. Mikrosort + Mikroenjeksiyon (ICSI) + PGT

Bu tedavi şekli ile anne adayı adet döngüsüne göre doktor takibi altında yumurta çoğaltma işlemine başlatılır. Yumurta hücreleri yeterli seviyeye ulaşınca çatlatma iğnesi yapılarak OPU ( Yumurta toplama işlemi ) planlanır. Toplanan yumurta hücreleri ailenin seçmiş olduğu cinsiyete göre mikrosort metodu ile ayrıştırılan spermler ile birleştirilerek döllenir. Oluşan embriyolar daha sonra PGT metodu ile hem cinsiyet hemde kromozomal hastalık (örn. down sendrom) yönünden değerlendirilir. Böylelikle aile %99.9 istediği cinsiyette ve sağlıklı bir bebeğe hamile kalmış olur. Mikrosort ile ayrıştırılmış spermler ile işlem yapıldığından çok sayıda istenilen cinsiyet ait embriyo oluşur. Böylelikle anne adayına transfer edilecek embriyo sayısı ve kalitesini seçme şansı artırılmış olur.

 

PGT ile Mikrosort + PGT Arasındaki Temel Faklar ve Avantajlar

Mikrosort kullanılmadan sadece PGT ile yapılan tüp bebek denemelerinde dölleme için alınan sperm hücreleri ya X komozomu (dişi) yada Y kromozomu (erkek) taşımaktadır. Bu nedenle yumurtalar dölleme işlemine alındığında spermler rastgele seçilerek dölleme yapıldığı için ailenin istemiş olduğu cinsiyetteki embriyo sayısı sınırlı kalabilmektedir.

Örn. Anne adayından 10 tane yumurta toplandı, yumurtalar mikrosort kullanılmadan rastgele seçilen spermler ile döllendi. Bunun sonucunda genelde embriyoların % 50’si erkek , % 50’si kız embriyo olarak oluşur. Yani 5 kız embriyo, 5 erkek embriyo. Bunlardan bazılarının sağlıklı olmadığı düşünüldüğünde, ailenin istemiş olduğu cinsiyete ait sağlıklı embriyo sayısının sınırlı kalabileceği görülmektedir.

 

Fakat mikrosort metodu ile ayrıştırılan spermleri ile dölleme yapıldığında,

Örn. Anne adayından 10 tane yumurta toplandı, yumurtalar mikrosort yöntemi kullanılarak ayrışmış spermler ile döllendi. Bunun sonucunda %80-%90 oranında istenilen cinsiyete ait embriyolar oluşur. Yani 8-9 tane istenilen cinsiyete ait embriyo meydana gelir. Bunlardan bir kaçında sağlık problemi olsa bile elimizde çok sayıda istenilen cinsiyette embriyonun bulunması hem gebelik başarısını hemde trasfer sonrası kalan embriyoların dondurularak ileride planlanacak gebelikler için saklanması imkan tanır.

Back To Top