skip to Main Content

IVF (Tüp Bebek)

Kadının yumurtası ve erkeğin sperminin vücut dışına alınarak laboratuvar şartlarında bir araya getirilerek, döllenmenin sağlanmasıdır. İşte, bu vücut dışında yapılan işleme IVF (in vitro fertilizasyon) veya tüp bebek denir.

1970’lerin başında rahim kanalları kapalı olan kadınların çocuk sahibi olabilmeleri için geliştirilmiş olan bu yöntem ilk tüp bebek olan Louise Brown’ın 1978’de doğması ile popülarite kazanmıştır. Kullanıma giren ilk yöntem olması dolayısıyla halk arasında kısırlık tedavileri içinde en bilinenidir.

Tüp Bebek Tedavisinin Aşamaları

Tüp bebek tedavilerinde amaç birden fazla folükül geliştirip aynı adet döngüsünde birkaç yumurta birden toplama şansını maksimuma çıkartmaktır.

Tüp Bebek Ovilasyon İnduksiyonuHastanın ön tedavisine Ovulasyon indüksiyonu yapılarak (kısa veya uzun protokolde kullanılacak iğneler yardımı ile) fazla miktarda yumurta hücresi oluşturulmaya çalışılır. Oluşan foliküller 3-4 günde bir ultrason ile takip edilir ve uygun büyüklüğe gelmesi beklenir. Bu arada ölçülen E2 ve LH seviyeleri ile yumurtalıkların tedaviye verdiği cevap değerlendirilir. Foliküller istenilen olgunluğa ulaşınca yumurta toplama (OPU) günü kararlaştırılır. Yumurta toplama işlemi genel anestezi eşliğinde vajinal ultrason rehberliğinde yapılmaktadır. Yumurta toplama işlemi en az 6 saatlik açlık gerektirdiğinden sabah saatlerinde yapılması tercih edilir. Yumurta toplama işlemi sonrası hasta, merkezimizde 2 saat dinlendikten sonra ayrılmaktadır.

Yumurta toplanmasını (OPU) takiben toplanan oositler (yumurta hücreleri) önce işlemden geçirilerek yıkanır ve artıklardan arındırılırlar. Olgun yumurtalar seçilir ve ICSI için hazırlanır. Bu arada eşten alınan spermler de bazı özel yıkama işlemlerinden geçirilerek hazırlanır. Sperm mikro-pipete alınır ve başka bir pipetle tutulan oositin içine tek bir sperm enjekte edilir. Bu işlem her oosit-sperm çifti için tekrarlanır. Enjeksiyon sonrası, özel serumların içinde uygun sıcaklıkta ve karbondioksit yoğunluğunda inkübatöre konur ve döllenme oranları ve gelişim kalitesi belli aralıklarla izlenir.

Embriyo gelişimini takiben 3. günde veya 5. günde en iyi kalitedeki embriyolar seçilerek transfer işlemine hazırlanır.

Tüp Bebek Embriyo TransferiEmbriyo transferi yapılırken hasta jinekolojik muayene pozisyonunda yatırılır. Vajinaya spekulum takıldıktan sonra steril serum fizyolojik ile temizlik yapılır. Ardından özel kültür sıvıları ile rahim ağzı temizlenir. Embryolog transfer edilecek embriyoları katater içinde laboratuardan getirir. İşlemi yapacak olan hekim karından yapılan ultrason eşliğinde embriyoları rahim içine bırakır.
Embriyo transferi işlemi ağrılı bir işlem değildir ve anestezi gerektirmez.

İşlem sonrası endometriumu desteklemek için hastaya enjeksiyon, fitil ya da krem şeklinde hormon ilaçları verilir. Luteal faz desteği adı verilen bu tedavi eğer gebelik oluşursa 10. haftaya kadar devam eder. Gebelik oluşmayıp adet kanamasının olduğu durumlarda ise kanamanın başlaması ile birlikte tedavi ilaç desteği kesilir.

Embriyo transferi sonrası 12. günde hasta gebelik testi yaptırarak merkezi sonuçtan haberdar eder.

ICSI (Intra-Stoplazmik Sperm Enjeksiyonu)

ICSI - Tüp Bebek

Mikroinjeksiyon ( ICSI ) işlemi, özel bir mikroskop kullanılarak her bir yumurtanın içine seçilmiş bir adet sperm hücresinin yerleştirilmesidir. Son zamanlarda Tüp Bebek vakalarında en sık kullanılan yöntemdir. Merkezimizde mikroenjeksiyon tekniği tüm hasta gruplarında kullanılmaktadır.

Assisted Hatching (Destekli yuvalama)

Assisted Hatching 

Normal gelişimini tamamlayabilen bir embriyonun rahmin iç tabakasına tutunabilmesi için öncelikle dış kılıfından (zona pellusida) sıyrılması gereklidir. Assisted hatching işleminde amaç, embriyonun dış kılıfını transfer öncesinde bir miktar inceltmek olup bu şekilde embriyonun rahme tutunması kolaylaştırılarak gebelik şansı arttırılabilmektedir. Bu işlem mekanik, kimyasal ya da lazer yöntemiyle yapılabilmektedir. Merkezimizde Assisted Hatching tekniği gerekli hastalarda gebelik başarısını artırmak için ücret talep edilmeden uygulanmaktadır.

Blastokist Transferi Nedir?

Blastokist Embriyo - Tüp Bebek

Tüp Bebek tedavisinde embriyo gelişiminin 5. veya 6. gününde yapılan embriyo transferine Blastokist transferi adı verilir. Embriyolar laboratuvarda gelişim evrelerine göre takip edilir ve blastokist evresine ulaşanlar şeçilerek anneye transferi sağlanır. Bu aşamaya ulaşmış embriyoların transferinin gebelik oluşturma ihtimali yüksektir fakat her hasta için uygun değildir. Eğer hastaya ait embriyo sayısı az ise embriyoları laboratuvarda 5 gün takip etmek riskli olmaktadır. Aksi halde transfer edilecek embriyo kalmayabilmektedir. Eğer embriyo sayısı fazla ise transfer edilecek embriyonun daha sağlıklı seçimi için blastokist transferi çok avantajlı olmaktadır. Ayrıca tedaviye başvuran hastanın önceki tedavilerinde 3. gün transferinden başarı elde edilememişse yeni denemede 5. gün transferi önerilebilmektedir.

Back To Top