skip to Main Content

Adet öncesi sendromu aslında pek çok kadının kolaylıkla tespit edebildikleri bir durumdur. Genellikle 25 ile 35 yaş arasındaki kadınlarda görülen bu sendrom, adet öncesindeki süreçte kendini devamlı olarak tekrarlar. Özellikle belirtilerini en etkili şekilde yaşayan kadınlar bu noktada bazı sorunlar ile karşı karşıya kalabilirler. Sıkıntılar, genellikle adetin başlamasıyla giderek azalarak son bulur.

 

Kadınların hemen hemen hepsi hayatları boyunca en az bir defa olacak şekilde adet öncesi sendromu yaşadıklarını belirtmektedirler. Özellikle günlük yaşamlarını önemli seviyede etkileyebilecek olan bu sendromun belirtilerinin anlaşılması ve buna hazırlıklı olunması da son derece önemlidir.

 

Adet Öncesi Sendromun Belirtileri Nelerdir?

 

Kısaltması AÖS olarak da bilinen adet öncesi sendromunun pek çok farklı belirtisi olabilir. Kimi etkiler davranışsal olarak gözüküyor olsa bile, buna ek olarak psikolojik ve fiziksel belirtilerin olabileceğinin de altını çizmek gerekir.

 

Davranışsal belirtiler; genellikle kişinin kendini yorgun ve uykusuz hissetmesi gibi görülür. Aynı zamanda kişilerin yeme alışkanlıklarında da belirgin değişimler görülmesi de söz konusudur.

 

Psikolojik belirtiler; aşırı öfke ve sinir durumu, kişinin ruh halinin sürekli değişiyor olması gibi farklı belirtiler olabilir. Kişi bu dönemde kendini yalnız hissedebilir ve buna bağlı olarak özgüven eksiklikleri oluşabilir.

 

Fiziksel belirtiler; genellikle baş ağrısı olarak başlayarak göğüslerde ağrı ve şişme hissi gibi belirtilerle birleşebilmektedir. Kişiler bu süreçte olabileceğinden daha hızlı bir şekilde kilo alabilirler.

 

AÖS Tedavisi

 

Başlangıç olarak AÖS’lü hastaların ilaçsız bir tedaviye başlamaları önerilmektedir. Burada tedavinin en temel amacı, belirtilerin iyileştirilmesi ve ortadan kaldırılmasıdır. Bu alanda yapılan çalışmalar neticesinde birçok farklı tedavi seçeneği ortaya çıkmış olsa bile, tamamının etkinliğinin kanıtlandığını söylemek doğru olmayacaktır.

 

Kadınlardaki yumurta rezervinin önemini merak ediyorsanız Kadınlarda Yumurtalık Rezervi ve Önemi yazımızı okumalısınız!

Back To Top