skip to Main Content

Azospermi Nedir?

Azospermi

Azospermi menide hiç sperm görülememe durumuna denir. Genel popülasyonun %1’nde ve çocuğu olmayan (kısır) erkeklerin %10-15’inde azospermiye rastlanmaktadır. Azospermi varlığında, erkeğin hormon testleri ve kromozomal analizi yapılmalıdır. Bu grupta kromozom bozukluğu oranı %15 tir. En sık Klinefelter Sendromu tespit edilir. Bu hastalarda azoospermiye sebep; hormonsal veya genetik bozukluklar, çocukluk çağında inmemiş testis veya fıtık nedeniyle geçirilen ameliyatlar, testislerin yerinde olmamasının geç farkına varılması ve erişkin yaşta ameliyat olmak yada hala testislerin yerinde olmaması ( kasık kanalından torbaya inip çıkan, kasık kanalı veya karın içinde vb ), çocukluk çağında geçirilen ve testisleri şişirerek faaliyetini bozan ateşli enfeksiyonlar ( kabakulak, menenjit vb ) testis tümörü nedeniyle ameliyat sonrası kemoterapi veya radyoterapiye maruz olmak , çeşitli travmalar (trafik kazası, spor yaralanmaları) olabileceği gibi sperm yollarının doğuştan olmaması, gelişmemesi veya tıkanık oluşudur.

Azospermi hastalığın görüldüğü bireylerin %7 kadarında genetik bozukluklar görülür. Bu durum alyuvar hücrelerinin incelenmesiyle teşhis edilebilir. Tüp bebek uygulaması sırasında PGD ile kromozom sayısının kontrolü sağlanarak genetik bozukluğun, bebeğe aktarılması önlenebilmektedir.

Azospermi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Azospermik vakalarda, cerrahi sperm arama metotları olan TESA, TESE, Mikro-TESE gibi işlemler denenerek testis dokusundan sperm aranır. Eğer sperm elde edilir ise tüp bebek işlemine geçilerek hasta tedavi edilir. Eğer işlem sonrasında sperm hücresine rastlanmaz ise tek çözüm sperm donasyonu veya sperm nakli tedavisi ile çocuk sahibi olmaktır. sperm donasyonu, tıbbi bir problemi ve kısırlık sorunu olmayan bir erkeğin banka spermlerinin kullanıldığı bir tüp bebek yöntemidir.

Back To Top