skip to Main Content

CGT Genetik Taşıyıcılık Testi Nedir?

CGT Genetik Taşıyıcılık Testi 300’ün üzerinde genetik geçişli hastalığı ve 1.600’ün üzerinde hastalığa sebebiyet veren mutasyonu (genetik şifre bozukluğu) tek seferde tarayan bir testtir.

CGT testi, tek bir kan örneği ile 300’ün üzerinde genetik geçişli hastalık ve 1600’ün üzerinde hastalık sebebi mutasyonun tek seferde taranmasını ve değerlendirilmesini mümkün kılar. Genetik hastalıklar tedavi edilemez,  fakat önlenebilir.

 

CGT Gen Taraması Kimlere Önerilir?

Genetik taşıyıcılık testi yani CGT testi talep eden her çifte uygulanabilmektedir. Ancak CGT testinin uygulanmasını özellikle önerdiğimiz hastalar aşağıdaki gibidir:

 

  • Akraba evliliği yapanlar,
  • Ailesinde genetik hastalık taşıyıcılık hikâyesi olan çiftler,
  • Genetik hastalığı olan bir çocuk doğurmuş ve yeniden çocuk sahibi olmak isteyen çiftler.

CGT testi ayrıca yumurta donasyonu tedavilerinde, yumurta donörlerinin fiziksel özelliklerinin yanı sıra genel sağlık durumları ve taşıyabilecekleri genetik hastalıkların belirlenmesi için kullanılmaktadır. Bu sayede ailelerin donörün sağlık durumuyla ilgili endişeleri giderilmektedir.

 

Yumurta Donasyonu ve CGT Gen Taraması

Kıbrıs’ta hizmet veren pek çok tüp bebek merkezi sık görülen genetik hastalıklar bakımından Avrupa standartları çerçevesinde ve KKTC sağlık bakanlığının yapılmasını zorunlu kıldığı genetik tarama testlerini (Karyotip analizi, Sickle cell, Kistik fibrosis ve Talasemia) yumurta bağışçılarına uygulamaktadır. Bu testler, her ne kadar genetik tarama testleri olsa da çok sınırlıdır.

Günümüzde tedavi gören çiftlerin veya donörlerin farkında olmadan taşıyabileceği yüzlerce genetik hastalık mevcuttur ve ve ne yazık ki yakın bir zaman öncesine kadar bu genetik hastalıkların taranabilmeleri tıbben ve teknik açıdan mümkün değildi. Tedavi gören çiftlerden en çok aldığımız sorular; aldığımız yumurta ne kadar sağlıklı, donörden çocuğumuza bilinmeyen genetik bir hastalık geçebilir mi, yumurta bağışçıları olası genetik hastalıklar yönünden ne kadar iyi inceleniyor sorularıdır.

Doğuş Tüp Bebek Merkezi olarak, gerçekleştirdiğimiz CGT testleri ile hastalık geçişlerini engelleyebilmemiz mümkün. CGT testi 300’den fazla genetik hastalık için donörlere uygulanır.

 

CGT Gen Taraması Yapılmış Donör Seçimi ve Yumurta Donasyonu Tedavisi

Tedavide ilk olarak ailenin nasıl bir donör istediklerinin öğrenilmesi gerekir. Bu aşamanın ardından baa adayı merkezimize gelir ve sperm örneği verir. CGT testinin sonucu beklenirken alınan sperm örneği dondurulur.

CGT testinin uygulanması için donör havuzu içerisinden seçim yapılır ve daha sonrasında donörden kan örneği alınıp genetik merkezine gönderimi yapılır. CGT testi sonucunda bilgi verilmesi yaklaşık olarak 2 ile 4 hafta arasında değişkenlik gösterir.

CGT testi olumlu sonuçlanırsa, donör yumurta çoğaltma tedavisine alınır. Tedavi sonrasında elde edilen yumurtalar, dondurularak merkezimizde bekleyen spemle döllenir. Embriyoların da paket haline getirilmesi ve dondurulması işlemi de 5 gün sürecektir.

 

Akraba Evliliklerinde CGT Gen Taraması ve Tüp Bebek Yaklaşımı

Türkiye de dahil olmak üzere birçok farklı ülkede akraba evlilikleri halen sık bir şekilde görülmektedir. Akraba evliliklerinden doğan çocuklarda genetik hastalık taşıma riski yüksek olduğundan dolayı CGT testi büyük önem taşır. Uygulanılan test sayesinde genetik ayıklama uygulanır ve akraba evliliklerinde bile sağlıklı bebeklerin dünyaya gelmesi sağlanır.

 

Tüp Bebek İşlemi Yaptıracak Çiftlerin Taranması

Akraba evliliği yapan çiftlerdeki benzer mutasyonlar nedeniyle çocuklarında hastalık oluşma riski vardır. Gerçekleştirilen taşıyıcılık testleri ile çiftlerin taşıyor olabilecekleri ve çocuklarına aktarılma riski olan genetik hastalıkların riski azaltılır.

 

CGT Genetik Taşıyıcılık Testi Sonucu ile Mutasyonun Belirlenmesi

Gebelik öncesindeki süreçte özel genetik tarama testleri yapıldıktan sonra hastalık taşıyıcılığı ya da mutasyon belirlenirse, tüp bebek tedavisindeki PGT yöntemi ile mutasyon taşımayan embriyolar belirlenerek çiflterin sağlıklı çocuk sahibi olmalarının sağlanması mümkündür.

Diğer tüp bebek testleri ile ilgili bilgi almak isterseniz: PGT TESTİ – PREİMPLANTASYON GENETİK TANI ve NGS – YENİ NESİL DİZİLEME

Back To Top