skip to Main Content

Doğumdan sonraki ilk 6 haftalık dönem olarak bilenen lohusalık dönemi aslında bir normalleşme dönemidir. Gebelik süresi boyunca annenin vücudunda yaşanan değişimler bu süreçte normale dönecektir. Birçok insan gebelik döneminde nasıl değişimler olduğunu ve bunların ne kadar sürede geri düzeldiğini merak etmektedirler.

 

Gebelik sürecinde ve doğum esnasında anne adayında birçok değişim gözlemlenmesi normal olarak karşılanır. Aynı zamanda, anne adayının ruh halinde de değişimler olduğu durumlar da yaşanabilir.

 

Gebelik Sürecinde Rahimdeki Değişikler

 

Gebelik süreci boyunca bebeği beslemek için damarlanması artan rahimde büyümeler olmaktadır. Gebelik sonrasındaki dönemde ise bu büyümenin azalması ve rahmin tekrar eski boyutlarına dönmesi beklenir. Doğum sonrasındaki yaşanan kasılmalar nedeniyle küçülmeye başlayan rahim belirli bir süre sonra ortalama %10 gerileme yaşamaktadır.

 

Doğum sonrasındaki ilk 3 hafta epitelin rejenerasyonu için önemlidir. 3.haftanın sonunda ise epitel rejenerasyonu tamamlanmış olmaktadır. Gebelik sırasında açılan rahim ağzının tekrar eski formuna ulaşmasını beklemek doğru değildir. Değişim çok belirli seviyede olmasa bile tamamen kapalı olma ihtimali de kalmamaktadır.

 

Kilo Değişimleri

 

Doğumda rahim boşaldığı için direkt olarak 5 ile 7 kilo arasında bir kilo kaybı beklenir. Aynı zamanda idrar ve terlemeye bağlı olarak da 4 kilo civarı kilo kaybı yaşanır. Ancak, anne adayının doğumdan önceki kilosuna tekrar kavuşması birkaç ay sürebilir. Bu süreç boyunca, kişinin eski kilosuna dönebilmesi için düzenli sporlar ve sağlıklı beslenme faktörleri ön plana çıkar.

 

Ruhsal Durumdaki Değişimler

 

Gebelik ve doğum esnasındaki süreçte gerginlik ve endişe duyguları daha baskın gelir. Doğum sonrasında ise bebeğini ilk defa kucağına alan annelerde mutluluk ve sevinç duyguları daha yoğun hissedilir. Böyle bir durumda, annenin ruhsal olarak daha pozitif bir evreyi geçmesi beklenir.

 

Doğum öncesinden sonrasına kadarki süreçte, hastanın psikolojik durumunun iyi olması için hastaya verilen destek de son derece önemli olur. Doğum sonrasında bazı annelerde doğum sonrası depresyon belirtileri görülebilir. Bu tip durumlarda bir psikiyatrist ile görüşmeler yapmaları ve akabinde antidepresan tedavisi uygulanması faydalı olacaktır.

 

Kadınlarda kısırlığın neden olduğu ve belirtileri hakkında bilgi almak için Kadınlarda Kısırlık yazımızı okuyabilirsiniz!

 

Back To Top