skip to Main Content

Tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin merak ettikleri konulardan birisi; embriyo transferi sonrası nelere dikkat edilmeli? oluyor.

 

Teknolojinin gelişimi tüp bebek ve donasyon uygulamalarında hastaların daha rahat bir süreç geçirmelerinin önünü açtı. Eski dönemlere bakıldığı zaman, yumurta donasyonu, embriyo donasyonu ya da tüp bebekte embriyo transferi gibi işlemler sonrasında uzun süreli yatışlar isteniyordu. Ancak son yıllarda bu alanda yapılan çalışmalar neticesinde embriyo transferi gibi süreçlerden sonra, 1 saat gibi kısa süreli dinlenmeler yeterli olabiliyor.

 

Kıbrıs tüp bebek merkezimiz alanında uzman personeli ile yumurta donasyonu, embriyo donasyonu ve sperm donasyonu gibi yöntemlerde de oldukça başarılı çalışmalar yapıyor.

 

Yapılan araştırmalar ve gözlemler neticesinde, embriyo transferi sonrasında uzun süreler yatan bir kişi ile 1 saat dinlenen kişi arasında oransal olarak farklar görülmemiştir. Özellikle, kişilerin kendi sağlıkları için uzun süreler boyunca yatakta kalmaları önemli sorunlara yol açabilir. Kişinin stres seviyesinin bu dönemde yatarak daha fazla artması beklendiği için, bu durum embriyo transferi sürecine de olumsuz olarak yansır.

 

Embriyo transferi sonrasında her ne kadar 1-2 saat arasındaki dinlenmeler yeterli olarak görünse de belli başlı konularda dikkatli olunması da önerilir. Özellikle, ağır yüklerden kaçınılması ve kişilerin kendilerini çok fazla yormamaları da önerilir.

 

Embriyo Nedir?

 

Kıbrıs tüp bebek tedavisinin en önemli süreçlerinden bir tanesi olan embriyo transferi öncesinde embriyo nedir? sorusunun cevabını da bilmek gerekir. Özellikle kısırlık tedavisi öncesinde, anne adayları için embriyo ile ilgili konular merak uyandırıyor.

 

Anne adayları normal koşullarda sağlıklı bir şekilde embriyo oluşturabilirler. Ancak bazı özel durumlarda (kısırlık vs.) embriyo gelişimi için laboratuvar ortamında çalışmalar yapılır. Tüp bebek tedavisinde embriyonun rahime nasıl yerleştirildiğini merak edenler Tüp Bebek Anne Rahmine Nasıl Yerleştirilir? yazımızı inceleyebilir.

 

Embriyo Transferi Sonrası Tutunma Ne Zaman Olur?

 

Embriyo transferi sonrasında tutunma süreci çiftlerin en çok merakla bekledikleri aşamalardan bir tanesidir. Embriyo transferi sonrasındaki tutunma ortalama olarak transfer sonrasındaki 2. gün başlar. Tutunma süreci 2. gün başlamış olsa bile 6. İle 7. güne kadar tutunmanın devam edeceğini söylemek yanlış olmaz.

 

Embriyo transferi öncesinde tutunma şansını artırmak amacıyla bazı ilaçlar kullanılabilir. Yapılan kontroller sonrasında, rahim kalınlığının istenilen seviyeye ulaşması ve buna bağlı olarak başarı şansının artması için östrojen gibi içeriklere sahip ilaçlara ihtiyaç duyulabilir.

 

İlginizi çekebilir: Tüp Bebek Transfer Sonrası Tutunma Belirtileri

 

Tutunamayan Embriyo Vücuttan Nasıl Atılır?

 

Kıbrıs tüp bebek süreçlerinde başarılı sonuçlar gibi bazı nedenlere bağlı başarısızlıklar da yaşanabilir. Öyle ki, embriyo transferi sonrasında tutunmanın olmaması da bir seçenektir. Aynı şekilde tüp bebek transfer sonrasında tutunmayı anlamak kadar tutmadığını anlayabilmek de büyük önem taşır. Tüp bebek transferi sonrası tutunamadığını anlayabilmek için 12 gün sonrasında kanda gebelik testi yapılır.

 

Embriyo transferi sonrasında tutunamama olması durumunda akla gelen bir diğer soru ise tutunamayan embriyo vücuttan nasıl atılır? olur. Embriyoda tutunma sorunu yaşanan durumlarda âdet kanaması ya da benzer bir kanama sayesinde embriyo atılmaya başlanır. Ancak, bazı durumlarda bu kanamaların yoğunluğu ve ağrısı oldukça fazla olabilir. Bu tip durumlarda kürtaj yöntemi ile embriyonun vücuttan alınma işlemi de yapılabilir.

Back To Top