skip to Main Content

İnsülin direnci, hamile kadınlardaki hormonal değişimlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu sebepten dolayı da hamile olan kadınların kan şekeri seviyesi normal dönemden daha yüksek seviyelerde ölçülebilir. Belirli bir sınıra kadar kan şekeri seviyesi artışı normal olarak kabul edilse de bazı durumlarda bu değer çok daha yüksek seviyelere ulaşabiliyor.

 

Hamileliğin özellikle son 3 ayında artan hormonal değişikler ve beraberinde gelen yüksek kan şekeri değerleri bazı sonuçlar doğurabilmektedir. Hamilelikte şeker hastalığı, bu tip durumların sonucu olarak ortaya çıkabiliyor. Şeker hastalığının ilk defa hamilelikte belirgin olmasına, hamilelikte şeker hastalığı ya da bir diğer adıyla gestasyonel diyabet denilmektedir.

 

Önceki zamanlarda, şeker hastası olan kadınlara yapılan uyarılar arasında çocuk sahibi olmamaları da vardı. Haliyle bu tip uyarılar, çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için oldukça üzücü bir durum haline gelebiliyordu. Ancak teknolojinin gelişmesi ve bilimin ciddi yol kat etmesiyle, şeker hastası kadınların sağlıklı bebekler doğurmaları mümkün hale gelmiştir.

 

Hamilelikte Şeker Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

 

Hamilelik sürecinde şeker hastalığı teşhisi koymadan önce gruplandırma yapmak son derece önemli bir konu. Anne adaylarının risk düzeylerine göre bir gruplandırma yaptıktan sonra, gerekli araştırmaların yapılması gerekir. Yüksek risk taşıyan anne adayları için hiç zaman kaybetmeden şeker hastalığı araştırması yapılmalıdır. Ancak, yüksek riskli olmayan kadınlarda belirli bir süre beklenilmesinin daha faydalı olacağı düşünülüyor. Riski düşük olan kadınlar için genellikle hamileliğin 6. ve 7. aylarında bu araştırmalar yapılmaktadır.

 

Hamilelikte Şeker Hastalığı Tanısı Nasıl Konur?

 

Hamilelik şeker hastalığını anlamak adına uygulanılan basit ama oldukça etkili bir test bulunuyor. Şeker yükleme testi olarak bilinen bu testte, kişiye şekerli su içirilmektedir. Testin etkili bir şekilde uygulanabilmesi için, anne adayının aç karnına bu testi yaptırması gerekiyor gibi bir zorunluluk da olmayacaktır. Normal bir yemekten ortalama birkaç saat sonra şekerli su testi pratik bir şekilde gerçekleştirilebilir.

 

Gebelik Sonrasında İnsanları Neler Bekliyor?

 

Gebelik süresince şeker hastalığının önüne geçmek adına birçok tedavi şekli uygulanır. Özellikle diyet ve sağlıklı yaşam desteği bu süreçte oldukça etkili bir yöntem olacaktır. Ancak bu sağlıklı yemek yeme alışkanlığının sadece gebelikte değil, hayatın geri kalanında uygulanması önemli bir husus. Diyabet, sadece hamilelikle ilişkili bir sağlık sorunu olabilir. Gebelik sonrasında hala aklında soru işaretleri bulunan insanların, yaklaşık 4 ay gibi bir süre sonra tekrardan şeker yükleme testi yaptırmaları tavsiye edilir.

 

Hamilelikte kabızlık sorununa çözüm arıyorsanız Hamilelikte Kabızlık yazımızı okumalısınız.

 

 

 

Back To Top