skip to Main Content

Tüp bebek tedavisinde başarıya ulaşabilmek için en önemli hedef, en iyi sperm ve yumurta hücrelerinin seçilmesidir. Tüp bebek tedavisi sürecinde özellikle bazı genetik tarama testlerini çiftler sıklıkla merak etmektedirler. Tüp bebekte genetik tarama testlerinin hangi durumlarda ve nasıl yapıldığına dair soru işaretleri mevcut. Bu noktada, Kıbrıs tüp bebek merkezimiz doğru koşullarda doğru adımlar atarak insanların soru işaretlerini gidermelerinde önemli çalışmalar yapıyor. Bu yazımızda, tüp bebek tedavisinde genetik tarama testlerinin ne zaman yapılması gerektiği konusu üzerinde duracağız.

 

Embriyonun Genetik Anlamda Sağlıklı Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

 

Her ne kadar en iyi kalitedeki sperm ve yumurta hücreleri tedavide seçiliyor olsa da ortaya çıkan embriyonun gelişim içerisinde sağlıklı olup olmadığını öğrenebilmek mümkün değildir. Embriyonun gelişimi sağlıklı olsa bile genetik anlamda sağlık olup olmadığını kontrol etmek için yapılan testler normal bir tüp bebek tedavisinde yapılmaz. Tüp tedavisinde genetik tarama testlerinin yapılması için;

 

  • Çiftlerin daha önce defalarca düşük yapması,
  • Kromozomla alakalı taramaların gerçekleştirilmesi

 

Gibi durumların yaşanması gerekecektir. Bundan dolayı normal gebelikte olduğu gibi sürecin 12. haftalarına yakın süre zarflarında ikili tarama testleri gerçekleştirilmektedir.

 

Yapılan genetik tarama testleri ile down sendromunun ortaya çıkarılması hedeflenmektedir. Ancak, yapılan test bir kesinlik ifade etmeyeceği için, doğacak çocuğun zeka özürlü ya da normal olduğundan emin olunması mümkün değildir. Yapılan test sonrasında risk seviyesinin yüksek görülmesi durumunda, daha ileri seviye tarama testleri gerçekleştirilir.

 

Gebelik süreci ile ilgili her türlü detaya ulaşmak istiyorsanız Gebelikte Doğum Kasılmaları Nasıl Anlaşılır? yazımız bazı soru işaretlerinize cevap verecektir!

Back To Top