skip to Main Content

Embriyo Donasyonu Nedir?

Embriyo donasyonu, anne adayının ve baba adayının üreme hücrelerinde herhangi bir problem olması, bir sebepten ötürü zarar görmüş olması veya üreme hücrelerinin hiç olmaması gibi durumlarda uygulanan bir tüp bebek uygulamasıdır. Eğer çiftler herhangi bir sebepten ötürü üreme hücrelerine sahip değilse donörlerden alınan sperm ve yumurta hücrelerinin döllenmesi ile gebelik oluşturulur.

Embriyo Donasyonu Kıbrıs

Embriyo Donasyonu Kimlere Yapılır?

Embriyo donasyonu bebek sahibi olmak isteyen fakat hem anne hem de babanın üreme hücrelerinde bulunan problemlerden ötürü gebe kalamayan çiftlere uygulanan bir prosedürdür. Hem anne adayının yumurta hücresinde hem de baba adayının sperm hücresinde bir problem olması durumunda veya anne adayının yumurta hücresinin olmaması ve baba adayının da sperm hücresi olmaması durumlarında uygulanır. Anne adayının yaşının 40’ın üzerinde olması ve baba adayında azospermi görülmesi durumunda da embriyo donasyonu tedavisi tercih edilmektedir. 40 yaş üzeri bekar kadınlar tarafından da çocuk sahibi olabilmek için embriyo donasyonu tercih edilmektedir.

Embriyo donasyonu tedavisine başlayabilmek için öncelikle çiftlere belirli testler uygulanır. Anne adayının gebe kalmaya uygun olup olmadığı belirli sağlık testleri ile belirlenir. Ardından yumurta ve sperm donörleri seçilir. Yumurta ve sperm hücreleri seçildikten sonra embriyo donasyonuna hazırlık aşaması başlar. Bu aşamada anne adayının rahmi gebelik için hazırlanır.

Embriyo Donasyonu İçin Yumurta Donörü Seçimi

Embriyo donasyonu tedavisi alacak olan çift tarafından yumurta donörü seçilirken yumurta bağışını yapacak olan donörün kan grubu ve fiziksel özellikleri büyük önem taşımaktadır. Yumurta bağışlayan kişinin yani yumurta donörünün 20 ile 29 yaş arasında, herhangi bir sağlık problemi bulunmayan ve doğurganlığı kanıtlanmış olmasına dikkat edilir. Yumurta donasyonu sayfamızda daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Embriyo Donasyonu İçin Banka Spermi Seçimi

Embriyo donasyonu tedavisi için banka spremi seçilirken tıpkı yumurta donörü seçiminde olduğu gibi donörün kan grubu ve fiziksel özellikleri dikkate alınır. Banka spermleri gerekli tüm sağlık testleri yapılmış, dölleme yeteneği kanıtlanmış, yüksek sayı ve hareketliliğe sahip spermlerdir. Yurt dışındaki dünyaca ünlü sperm bankalarından getirilen banka spermleri yüksek kalitede ve sağlıklı numunelerdir. Sperm donasyonu sayfamızda daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Embriyo Donasyonu Öncesi Hangi Testler Uygulanır?

Embriyo tedavisi öncesi anne adayına uygulanan testler şunlardır; eğer adet döngüsü düzenliyse, adet kanamasının 2. veya 3. günü AMH, FSH, LH, E2 ve PRL testleri yapılır. TSH, T3, T4, Açlık Kan Şekeri, Tam Kan Sayımı, Üre, SGPT, SGOT, HbsAg, Anti-HCV, Anti-HBC Total, HIV ve VDRL testleri de ayrıca yapılır. Aynı zamanda rahim değerlendirmesi amacıyla Pelvik USG ve HSG filmi de çekilir.

Embriyo donasyonu tedavisi almak isteyen 45 yaşında veya 45 yaşından büyük anne adaylarının Dahliyle ve Kardiyoloji uzmanlarından gebeliğine engel yoktur raporu almaları zorunludur.

Embriyo tedavisi öncesi baba adayına uygulanan testler şunlardır; önceden yapılmışsa TESE veya Mikro-TESE Raporu, FSH, LH hormon analizi.

45 yaş ve üzeri anne adaylarının Dahliye ve Kardiyoloji uzmanlarından gebeliğine engel yoktur raporu almaları zorunludur. 

Erkek için; önceden geçirilmiş ise TESE veya Mikro-TESE Raporu, FSH, LH hormon analizi  mutlaka istenmektedir.

Embriyo Donasyon Tedavisinin Aşamaları:

Embriyo naklinin başlangıcında öncelikli olarak yumurta bağışı yapacak donör belirlenmektedir. Ardından, anne adayının adet döngüsü ile sürece başlanır. Anne adayının adet görmediği durumlarda ise, bu alanda kullanılan özel ilaçlardan yardım alınır. Kullanılan ilaçlar sayesinde donör ve anne adayının adet döngüleri uydurulmaktadır. Embriyo donasyonu tedavisinde, rahim hazırlığı için gerçekleştirilen bir ilaç programı vardır. Ortalama olarak iki hafta gibi bir süre bu hazırlık süreci devam eder. Süreç devam ederken devamlı olarak kontroller gerçekleştirilerek, sonuçlara bağlı olarak ilaç programında bazı değişimler de yapılabilir.

Embriyo donasyonunda en çok merak edilen konulardan bir tanesi de tedavinin Kıbrıs süreci olmaktadır. Embriyo donasyonu tedavisinde hastanın Kıbrıs’ta geçireceği süre 3 gündür.

Kıbrıs’ta gerçekleştirilen embriyo transferinin üzerinden ortalama 12 gün sonra, kanda yapılan bazı testler ile hamilelik sonucuna ulaşılır.

Embriyo Donasyonu Başarı Oranı

Embriyo nakli tedavisi, gerçekleştirilen diğer donasyon tedavileriyle kıyaslandığında en başarılı tüp bebek yöntemi olarak bilinir. Tedavide alınacak yumurtalar genç, sağlıklı ve doğurgan annelerden alınır. Spermler ise çok kaliteli ve sertifikalı banka numuneleri olmak zorundadır. Kıbrıs tüp bebek merkezimiz tarafından gerçekleştirilen embriyo donasyonu tedavisinde ortalama başarı oranının %70 olduğu söylenebilir.

Embriyo Donasyonu Ne Demek?

Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerde hem erkek hem de kadında üreme hücresi olmadığı durumlarda embriyo donasyonu tedavisi gerçekleştirilir. Laboratuvar ortamında gerçekleştirilen işlemler ile elde edilen embriyolar, anne adayına profesyonel bir şekilde transfer edilir. Embriyo donasyonu mantıken evlat edinmek gibi bir mantığa da sahiptir.

Embriyo Donasyonu Nasıl Yapılır?

Embriyo donasyonu tedavisinin en önemli noktası, anne ve baba adayına benzer fiziksel özellikleri olan donörler seçmektir. Yumurta bağışçısından alınan yumurta hücreleri ile sperm bankasından elde edilen sperm hücrelerinin laboratuvar ortamında bir araya getirilmesi ile anne adayı için embriyo elde edilir. Çok titiz ve steril çalışmalar ile bu embriyoların anne adayına transfer edilmesinin ardından, çiftler kendi çocuklarına kavuşmuş olacaklardır.

Embriyo Donasyonu Ne Kadar Yaygındır?

Embriyo donasyonu çok uzun dönemlerden beri çocuk sahibi olmak isteyen ancak doğal yollar ile olması mümkün olmayan çiftlerin ilgi duydukları bir tedavidir. Özellikle geç yaşta evlenen çiftler belirli bir süre sonra doğurganlıklarını yitirdikleri için, embriyo donasyonu tedavisine başvurabilmektedirler.

Embriyo Donasyonu Ne Kadar Başarılıdır?

Embriyo donasyonunda kullanılan üreme hücreleri için özellikle detaylı bir donör seçiminin yapılması, bu tedaviyi çok daha başarılı bir hale getiriyor. Yaş grubu ne olursa olsun, çiftler için uygulanan embriyo transfer tedavisinde başarı oranları %70 ile %80 arasında bir orana sahiptir.

Embriyo Bağışı Nasıl Yapılır?

Embriyoların öncelikli olarak herhangi bir ebeveyne ait olmadığının altını çizmek gerekir. Tüp bebek sonrasında bazen kalan embriyolar olsa bile bu embriyolar asla kullanmaz ve imha edilmektedir. Embriyo donasyonu tamamen herhangi bir şekilde iletişimleri olmayan ve birbirlerini tanımayan sperm ve yumurta donörleri kullanılmaktadır.

Kıbrıs Embriyo Donasyonu Fiyatları Ne Kadar?

Embriyo donasyonu fiyatları hakkında net bir şey söylenmeden önce bazı kriterler ön plana çıkmaktadır. Kıbrıs embriyo donasyonu fiyatı sadece işlem ücreti olarak bakılmaktadır. Geriye kalan ulaşım ve konaklama ücretlerini çiftlerin kendilerinin karşılamaları gerekmektedir. Embriyo donasyonunun sadece işlem ücreti 5000 Euro’dur.

Back To Top