skip to Main Content

Sperm Donasyonu Nedir?

Aynı zamanda sperm nakli olarak da adlandırılan sperm donasyonu, Azospermik hastalarda yani çiftlerin kendi sperm hücrelerini kullanarak hamile kalamayacağı durumlarda veya genetik bir hastalık taşıyan çiftlerde sağlık yönünden riskli gebelik durumu varsa kullanılan bir tüp bebek uygulamasıdır. Sperm donasyonunu aynı zamanda evlenmeden hamile kalmak isteyen bekar kadınlar tarafından tercih edilen bir uygulamadır. Sperm donasyonu uygulamasında banka spermi kullanılarak gebelik sağlanır. Bu uygulamanın başarılı olması birçok kritere bağlıdır. Sperm nakli uygulamasının başarısı annenin yaşı, yumurta rezervi ve tüp bebek uygulaması ile oluşturulan embriyo kalitesine bağlıdır. Annenin rezervleri de yeterli olmadığı taktirde sperm donasyonu uygulamasına ek olarak yumurta donasyonu uygulamasının da uygulanması gerekebilir.

Sperm donasyonu kıbrıs

Sperm Bankası Nedir?

Sperm bankası, tüm gerekli sağlık şartlarını karşılayan erkek bireylerden yani sperm donörlerinden alınan sperm hücrelerinin dondurularak saklandığı merkezlere verilen isimdir. Türkiye’de sperm bankası bulunmamaktadır. Sperm bankası aynı zamanda cyrobank olarak da bilinir. Sperm bankalarında bulunan sağlıklı ve döllenebilirliği kanıtlanmış spermler ile tüp bebek tedavisi gerçekleştirilmektedir. Azospermi gibi birçok sağlık probleminden ötürü gebelik problemi yaşayan veya tüp bebek tedavisinde başarı sağlayamayan çiftler için uygulanabilmektedir.

Sperm Donasyonu Kimlere Uygulanabilir?

• Baba adayının spermlerinin az olması veya hiç olmaması durumunda,
• Birçok kez tüp bebek tedavisi denemesine rağmen baba adayından ötürü hamileliğin gerçekleşmemesi durumunda,
• Mikro TESE yöntemi ile sperm elde edilememesi durumunda,
• Tüp bebek tedavisi denemelerinde sperm morfolojisi problemleri nedeniyle başarısızlık olması durumunda,
• Kanser gibi hastalıkların tedavisi amacıyla radyoterapi veya kemoterapi alınması ve testis hasarı oluşması durumunda,
• Baba adayında doğuştan sperm üretiminin olmaması durumunda,
• Sperm aracılığı ile hemofili veya Duchenne’s muscular distrofisi gibi genetik hastalıkların aktarılması riskinin bulunması durumunda,
• Akraba evliliği sebebiyle bebekte hastalık oluşması riski durumunda sperm donasyonu tedavisi uygulanabilir.

Azospermi konusunda detaylı bilgi almak için Erkeklerde Kısırlık sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Sperm Donörü Nasıl Seçilir?

Sperm donasyonu uygulaması için banka spermi seçimi yapılır. Banka spermi gereken tüm testleri yapılmış ve döllenme başarısı kanıtlanmış herhangi bir sağlık problemi bulunmayan kişilerden yani sperm donörlerinden alınmaktadır. Sperm donasyonsu tedavisinde kullanılan tüm spermlerin döllenebilirliği ve sağlıklı olduğu kanıtlanmıştır. Sperm donörleri, sperm bağışı yapmadan önce her türlü enfeksiyon ve genetik hastalıklara karşı test edilmekte ve taranmaktadır. Bu taramalar arasında HIV, Hepatit B, Hepatit C, sitomegalovirüs, sifiliz, klamidya, gonore gibi hastalıklar bulunmaktadır. Ayrıca Akdeniz kökenli sperm donörlerinde talasemi, Yahudi kökenli sperm donörlerinde ise Tay-Sachs hastalığı için tarama yapılmaktadır.

Tedavi öncesinde sperm donasyonu talep eden çiftin istekleri doğrultusunda uygun fiziksel özelliklere ve kan grubuna sahip bir sperm donörünün bağışladığı banka spermi seçilir. Banka spermi seçilirken sperm donörünün kan grubu ve Rh’ı görülebilmektedir. Doğuş Tüp Bebek Merkezi olarak dışarıdan sperm bağışı almamaktayız. Sperm donasyonu tedavisi gören hastalarımız için banka spermlerini yurtdışındaki anlaşmalı olduğumuz sperm bankalarından getirmekteyiz. Sperm nakli tedavisinin gizliliği ve güvenirliliği bu sayede en üst düzeyde sağlanabilmektedir ve çiftler sperm donasyonu uygulaması aldıktan sonra gelecekte herhangi bir şekilde sperm bağışı ile alakalı problem yaşamamaktadır.

Doğuş Tüp Bebek Merkezi’nde dünyanın en büyük ve en güvenilir sperm bankalarından aldığımız sertifikalı donör spermlerini kullanarak Sperm Donasyonu tedavisini uyguluyoruz.

European Sperm Bankası - Sperm donasyonu

Sperm Donasyonu Tedavisi Öncesi Gerekli Testler:

Sperm donasyonu tedavisine başlamadan önce anne adayı için adet kanamasının 2. veya 3. günü FSH, LH, E2, AMH ve PRL testleri yapılır. Aynı zamanda Kan Grubu Analizi, TSH, T3, T4, Açlık Kan Şekeri, Tam Kan Sayımı, Üre, SGPT, SGOT, HbsAg, Anti-HCV, Anti-HBC Total, HIV ve VDRL testleri de yapılmaktadır. Bu testlerin dışında rahim içi uygunluğunun belirlenebilmesi amacıyla Pelvik USG veya HSG Filmi de çekilmektedir. Baba adayına uygulanan testler ise önceden yapılmış ise TESE veya Mikro-TESE Raporu, Kan Grubu Analizi, FSH, LH hormon analizleridir.

Kıbrıs’ta Sperm Donasyonu Aşamaları Nelerdir?

Sperm donasyonu tedavisinde öncelikli olarak hazırlık sürecinin eksiksiz bir şekilde tamamlanması gerekir. Tedavi planı dahilinde, güvendiğimiz bir doktor vasıtasıyla ön hazırlık sürecini eksiksiz sürdürmenizi hedefliyoruz. Ön tedavide ilk olarak anne adayının tek adet döneminde birden çok yumurta üretmesi için ilaç protokolü başlatılır. Âdet kanamasının 2. ya da 3. gününde yumurta çoğaltma olarak isimlendirilen işleme başlanır. 9-12 günlük ön hazırlık sürecinin ardından çiftin Kıbrıs’a gelmesi için gerekli organizasyonlar yapılır.

Kıbrıs’taki tüp bebek sürecinde; yumurta toplama çalışması, toplanan yumurtalarında sperm bankasından alınan spermlerle birleştirilmesi ve ortalama 3 veya 5 gün içerisinde belirlenen embriyoların anne rahmine transfer işlemi de yapılarak tedavi tamamlanmış olur.

Sperm donasyonu tedavisinin Kıbrıs’ta geçecek bölümü 5 ya da 7 gün arasında gerçekleşmektedir. Doğuş Tüp Bebek Merkezi, istisnai durumlar haricinde 5. gün transferi olarak da bilinen Blastokist Transferi’ni yapmaktadır. Bu sayede en iyi şekilde gelişen embriyoların seçimi çok daha net bir şekilde yapılmakta, çiftlerin gebelik şansı maksimum seviyeye taşınmaktadır. Yapılan çalışmaların en önemli avantajlarından birisi de istenmeyen çoğul gebeliklerin önüne geçilebilmesidir.

Tedavi süresi boyunca Kıbrıs’ta olmak isteyen çiftler için ise bu süreç 15-21 gün olarak belirlenir.

Yumurta Toplama İşlemi (OPU) Mikroenjeksiyon (ICSI) Embiyo Gelişimi Embriyo Transferi (ET)

Tedavinin Kıbrıs süresi 5 veya 7 gündür. Doğuş Tüp Bebek Merkezi olarak tüm yaptığımız tedavilerde hastamızın özel bir durumu yok ise 5. gün (Blastokist Transferi) transferi yapmaktayız. Bu uygulama sayesinde en kaliteli gelişen embriyo seçimi yapılmakta, gebelik şansı maximum seviyeye çıkmakta ve en önemlisi istenmeyen çoğul gebeliklerin (üçüz, dördüz gebelik gibi) önüne geçilmektedir. Embriyo transferinden 12 gün sonra kanda ßHCG (hamilelik hormonu) bakılarak hamilelik sonucu öğrenilir.

Tüm tedavi dönemini kıbrısta geçirmek isteyen aileler için süreç bayanın adet döneminin 2. veya 3. gününden başlayarak 15-21 gündür.

Sperm Donasyonu Tedavisinde Vitrifikasyon (Embriyo dondurma)

tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen faktörlerSperm donasyonu - Embriyo dondurma

Sperm donasyonu işleminde yeterli sayıda kaliteli embriyo elde edilirse, kalan embriyolar için dondurma işlemi gerçekleştirilir. Tedavinin başarısız olduğu durumlarda, dondurulan embriyolar çözülerek yeniden tedaviye başlanma imkanı doğar. Çiftlerin ikinci çocuk istemeleri gibi durumlarda da dondurulan embriyolar kullanılarak tedaviye başlanılması mümkün olur. Embriyo dondurma işlemi için tüp bebek merkezimiz tarafından ek bir ücret talep edilmektedir.

Sperm Donasyonu Başarı Oranları:

Sperm donasyonu tedavisinin başarı oranları birçok farklı kritere göre değişkenlik gösterebilir. Bunlar arasında, anne adayının yaşı, yumurta sayısı ve yumurtaların kalitesi başlıca faktörler olmaktadır. Sperm donasyonunda ortalama olarak bir başarı oranı vermek gerekirse, bu oranın %60-%70 civarında olduğu söylenebilir. Yaş farklarına göre elde edilen başarılı sperm donasyonu tedavileri için Başarı Oranlarımız bölümünü ziyaret etmeniz mümkündür. Sperm donasyonu sonrasında oluşan gebelik ile normal gebelik arasında herhangi bir fark bulunmaz.

Sperm donasyonu tedavisinin ücretleri ve bu tedavi hakkında diğer detayları öğrenmek istiyorsanız iletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz.

Sperm Donasyonu Nasıl Yapılır?

Sperm donasyonu standart tüp bebek tedavisi şeklinde yapılmaktadır. Tüp bebek uygulamasından tek farkı toplanan yumurta hücreleri ile seçilen banka spermlerinin bir araya getirilmesidir. Sperm seçimi baba adayının fiziksel özelliklerine ve kan grubuna uygun şekilde yapılmaktadır. Bekar anne adaylarında sperm seçimi hastanın talebi doğrultusunda titizlikle yapılmaktadır.

Kimler Sperm Bağışı Yapabilir? Sperm Nasıl Bağışlanır?

Sperm bağışı Kıbrıs’ta yasal olarak mümkün değildir. Spermler KKTC sağlık bakanlığının belirlediği kriterler doğrultusunda yurt dışındaki sperm bankalarından ithal edilmektedir. Yurtdışından ithal edilen tüm spermler gerekli rutin testleri yapılmış ve sağlık bakanlığından onayı alınmış örneklerdir.

Sperm Donörleri Ne Sıklıkla Bağış Yapabilir?

Sperm donörleri 3 günlük cinsel pehrizden sonra sıklıkla bağış yapabilirler.

Sperm Donasyonundan Önce Ne Bilmeliyim?

Sperm donasyonu tedavisi öncesi en önemli aşama rutin testlerin eksiksiz yapılmasıdır. Hastanın tedavisinden beklenen başarı oranı en doğru şekilde ortaya konmalıdır.

Türkiye’de Sperm Donasyonu Var mı?

Türkiye’de sperm donasyonu yasal sebeplerle yapılamamaktadır. Sperm donasyonu Türkiye’de yoktur.

Sperm Donasyonu Fiyatları Ne Kadar?

Sperm donasyonu tedavisi işlem fiyatı olarak 3500 Euro dur. Bu fiyata tedavinizde kullanılacak banka spermi ve kıbrıs’ta yapılacak tüm tüp bebek işlemleri dahildir. İşlem fiyatının yanı sıra ön tedaviniz öncesinde istenilecek tetkikler, ön tedavinizin takibi, ilaç ücretleri ve seyahat-ulaşım-konaklama masrafları ek olarak gelmektedir.

Back To Top