skip to Main Content

yumurta donasyonunu betimleyen bir resimYumurta Donasyonu Nedir?

Yumurta donasyonu aynı zamanda yumurta nakli tedavisi olarak da bilinen bir tüp bebek uygulamasıdır. Bu tüp bebek uygulaması kendi yumurtası ile hamile kalamayacağı ortaya çıkan hastalar için sıklıkla tercih edilmektedir. Bazı hastalar yumurta donasyonu sayesinde oluşan hamilelik ile normal bir şekilde oluşan hamilelik arasında herhangi bir fark olup olmadığını merak eder. Yumurta donasyonu ile sağlanan hamileliğin normal hamilelikten herhangi bir farkı yoktur.

Yumurta Donasyonu Kıbrıs

Yumurta Donasyonu ile Gebelik Başarı Oranı

Yumurta donasyonu başarı oranı hastanın yaşına bağlı değildir. Donörün sağlığı ve yaşı yumurta donasyonunun başarı oranını en çok belirleyen kriterlerden bazılarıdır. Gebeliğin sağlanması için kullanılan ve donörden alınan yumurta hücresinin kalitesi çok önemlidir. Daha önce gebelik geçirmiş, 30 yaş altı donörlerden alınan yumurta hücrelerinin başarı oranı daha yüksek olabilmektedir. Ortalama olarak yumurta nakli tedavisinin başarı oranı %70-80 arasındadır.

 

Kimler Yumurta Donasyonu Yaptırmalıdır?

Rahim içi mukozasının iyi durumda olduğu tespit edilen fakat hiç adet görmemiş hastalar, kemoterapi veya radyoterapi gibi ağır tedaviler sonrasında yumurta hücreleri kaybolan hastalar, yumurta hücreleri herhangi bir sebepten ötürü cerrahi yolla alınan hastalar, herhangi bir sebepten ötürü erken menopoz yaşayan hastalar, birkaç kere tüp bebek denemesi yapmış fakat çok az veya hiç yumurta hücresi elde edememiş hastalar, adetin 3. günü yapılan FSH değerinin 15 ve üzeri olan hastalar, birkaç kere tüp bebek denemesi yapmış ve başarısız olmuş hastalar, herhangi bir sebepten ötürü yumurtalıkları alınmış hastalar, yumurtalık kisti ameliyatı gibi cerrahi operasyonlarda yüksek miktarda doku kaybına uğrayan hastalar, ailesi içerisinde genetik yollarla geçen hastalık bulunan hastalar, daha önce geçirdiği tüp bebek tedavisinde defektli yumurta oluşan hastalarda yumurta nakli tedavisi veya yumurta bağışı tedavisi uygulanabilmektedir.

 

Yumurta Donasyonu Tedavisi için Donör Seçimi

Yumurta Donörü Seçimi Nasıl Yapılır?

Yumurta donörü olacak kişi yani yumurta hücresi bağışlayan kişi tedavi uygulanan çiftin tanıdığı bir kişi veya hiç tanımadığı kişiler olabilir. Yumurta donörü olan kişiler yani yumurta bağışlayan kişiler 20 yaş ile 29 yaş arasındadır ve sağlıklı kişilerdir. Yumurta donörü seçimi yapılırken daha önce gebe kalmış donörler tercih edilir. Donörlerin aile geçmişinde zekâ geriliği araştırması yapılır. Yumurta donörlerinin aile geçmişinde genetik veya kalıtsal hastalıklarla alakalı araştırma yapılır. Yumurta bağışlayan kişinin yani yumurta donörünün vücut kitle indeksi (VKİ) 19 ile 29 arasındadır. Yumurta donörlerinin daha önce psikoaktif ilaç kullanıp kullanmadığı araştırılır. Yumurta donörlerinin madde bağımlılığı ile alakalı araştırma yapılır. Yumurta bağışçılarının genetik olarak geçen herhangi bir hastalığa sahip olup olmadığı araştırılır.

Yumurta donörünün sahip olduğu iki yumurtalığının da sağlıklı olup olmadığı araştırılır.

Yumurta donasyonu yapan yumurta donörleri için şu testler yapılır: HbsAg, Anti HBc, Anti HCV, Anti-HIV1 , Anti-HIV2, VDRL-RPR, HTLV-I/II Antikor, Sitomegalovirus, Sifiliz, Klamidya. Aynı zamanda yumurta donörleri genetik olarak geçen şu hastalıklar için test edilir: Karyotip analizi, Sickle cell, Kistik fibrosis ve Talasemia taraması. Yumurta donörlerinin kan grubu ve Rh durumu tespit edilir. Yumurta donörü olacak kişilerin genç, sağlıklı ve doğurgan olmasına dikkat edilir. Yumurta nakli tedavisinde donör olarak seçilen kişinin ten, göz ve saç rengi ile vücut yapısı gibi fiziksel özelliklerinin yumurta nakli tedavisi olan hasta ile mümkün olabildiğince benzer olmasına dikkat edilir. Aynı zamanda yumurta donörünün etnik kökeni, kan grubu ve diğer buna benzer fiziksel özelliklerinin de tedaviyi olacak olan çift ile mümkün olduğunca eşleşmesine dikkat edilir.

 

Yumurta Donasyonu Tedavisine Başvuru için Gerekli Tetkik ve Bilgiler:

Yumurta Donasyonu Tedavisi için Anne Adayından İstenilen Testler:

  • Yumurta donasyonu tedavisi olacak olan anne adayının adet döngüsünün 2. veya 3. günü FSH, LH, E2, PRL testleri yapılmalıdır,
  • Yumurta donasyonu tedavisi olmak isteyen anne adayının Pelvik USG ve HSG Filmi ile rahim değerlendirmesinin yapılması gerekmektedir,
  • TSH, T3, T4, Açlık Kan Şekeri, Tam Kan Sayımı, Üre, SGPT, SGOT, Vit B12, Folat, Vit D
  • HbsAg, Anti-HBC total, Anti-HCV, HIV, VDRL testleri,
  • Kan Grubu Analizi,
  • Smear Testi,

45 yaş ve üzerinde olup yumurta donasyonu tedavisi olmak isteyen anne adaylarının Dahiliye ve Kardiyoloji uzmanlarından gebelik için engel yoktur raporu almaları zorunludur. Ayrıca Radyoloji uzmanından Tüm batın USG raporu istenmektedir.

Bunlara ek olarak, yumurta nakli tedavisi olacak olan anne adayından en son adet kanamasının tarihi, ne zaman tedaviyi olmak istediği ve yumurta donörü ile eşleşme yapılabilmesi için boy, kilo, meslek ve birkaç tane fotoğraf istenmektedir.

 

Yumurta Donasyonu Tedavisi için Baba Adayından İstenilen Testler:

  • Kan Grubu Analizi,
  • 3 günlük bir cinsel perhiz sonrası verilmesi tavsiye edilen Spermiyogram Analizi,
  • HbsAg, Anti-HBC total, Anti-HCV, HIV, VDRL testleri,
  • FSH, LH.

Yumurta Nakli Nasıl Yapılır?

Yumurta donörü ile yumurta donasyonu tedavisi gören hastanın doğum kontrol hapları kullanılarak adet günlerinin koordinasyonu sağlanır. Yumurta donörü, yumurta büyütme tedavisi adı verilen tedaviye başlar. Yumurta donörünün yumurta büyütme tedavisiyle birlikte yumurta alıcısı olan hasta da adet kanamasının 2. gününde, tedavide belirlenen ve giderek yükselen dozlarda östrojen kullanımına başlatılır. Östrojenin kullanım amacı, anne adayına nakledilecek olan embriyoların rahme tutunmasını kolaylaştırmak için rahim içi tabakasının kalınlaştırılmasına yardımcı olmasıdır. Bu bir ön tedavi olarak kabul edilir ve hasta hangi ülkede yaşıyor olursa olsun her yerde bulunabilen tabletlerle gerçekleştirilir. Bu östrojen tedavisi yani ön tedavi yaklaşık olarak 12 gün sürer.

Bahsi geçen hazırlıkların tamamlanmasının ardından tedaviye başlanması için hastanın Kıbrıs’a gelmesi gerekmektedir. Yumurta donörünün bağışlayacağı yumurtaların toplandığı gün baba adayından sperm örneği alınır ve mikroenjeksiyon adı da verilen dölleme işlemi başlatılır. Aynı günde anne adayı olan hasta vajinal yolla alınan progesteron kullanımına başlar. Sperm örneğinin alındığı günden 3 ila 5 gün sonra elde edilen 2 veya 3 adet embriyo anne adayının rahmine transfer edilir. Böylece yumurta donasyonu tedavisi tamamlanır.

Yumurta donasyonu tedavisi için hastaların Kıbrıs’ta toplamda 7 gün kalması gerekmektedir. Gebelik testi embriyo transferinden 12 gün sonra kandaki ßHCG hormonuna bakılarak yapılır ve yumurta donasyonunun başarılı olup olmadığı kontrol edilir. Tedavi boyunca Progesteron kullanımı 3 ay, östrojen kullanımı ise 2 ay boyunca düzenli olarak devam etmektedir.

Doğuş Tüp Bebek Merkezi’nde Yumurta Donasyonu Tedavisi olmak isteyen her hastamıza özel olarak taze donör hazırlığı yapılmaktadır. Yumurta nakli tedavisinde Doğuş Tüp Bebek Merkezi olarak donmuş yumurta kullanmamaktayız. Eğer buna engel teşkil eden bir durum yoksa mutlaka 5. gün (blastokist transferi) aşamasında embriyo transferini yapmayı tercih ediyoruz. Bu aşamada gerçekleştirilen embriyo transferi sayesinde tutma kabiliyeti en iyi embriyoları belirleyebiliyor ve yumurta donasyonu tedavisi gören hastalarımıza en yüksek gebelik garantisini verebiliyoruz. Doğuş Tüp Bebek Merkezi olarak bire bir donör uygulaması gerçekleştiriyoruz ve embriyo transferinin ardından kullanılmayan yüksek kalitede embriyoları ileride kullanılma ihtimalini düşünerek donduruyoruz.

 

Yumurta Donasyonu Tedavisinde Vitrifikasyon (Embriyo dondurma)

Yumurta donasyonu başarı ile sonuçlandırıldıktan sonra, geride kalan ve kontroller sonrasında kalitesinin iyi olduğuna karar verilen embriyolar dondurulabilir. Vitrifikasyon tekniği olarak bilinen yöntem ile embriyo dondurma çalışmaları etkili bir şekilde yapılır. İleride bebek sahibi olmak isteyenler çocuklarına öz kardeş yapmak istediklerinde, dondurulan embriyolardan faydalanabilirler. Gebeliğin başarısız olduğu durumlarda da dondurulan embriyolar kullanılarak tedavinin fiyatı 1/3 oranında daha uyguna gelecektir. Embriyo dondurma işlemlerinde tedavi masraflarına ek olarak ayrı bir ücret istenir.

 

Yumurta Nakli Tedavisinde Gizlilik, Güvenilirlik ve Benzerlik

Çiftlerin yumurta donasyonu tedavisinde en hassas oldukları konuların başında tedavi sürecinin gizlilik ilkesiyle yönetilmesi gelir. Yumurta donasyonu tedavisinde, tedavi olan aileler ve donörlerin kişisel bilgilerinin birbirleriyle paylaşılmamasına dikkat edilir. Öyle ki, ilerleyen dönemlerde her iki taraf açısından da farklı hukuki sorunların yaşanmaması için böyle bir yol izlenir. Kıbrıs tüp bebek merkezimiz tarafından gerçekleştirilen yumurta donasyonu işlemi oldukça güvenilir olsa da tedbirler her türlü duruma karşılık alınır.

Ailelerin, yumurta donasyonu ile sahip olacakları çocukların kendilerine benzemelerine büyük önem verilir. Boy, kilo ve kan grubu analizlerinin yanı sıra, ailelerden fotoğraflar da alınarak en uygun olan donöre karar verilir. Yumurta donasyonu tedavilerinde gizlilik ve benzerlik durumlarına gerekli özeni göstererek, hastalarımızın başarılı sonuçlar almasını sağlamaktayız.

 

Yumurta Bağışında Başarı Oranları ve Ülkeler

ABD, İspanya ve KKTC gibi ülkelerde 30 yaş altında olup sağlıklı doğum yapan vericiler kullanılır ve başarı oranları %60 ile %70 arasında değişkenlik gösterir.

Farklı kriterlere takılmadan sıradan sağlıklı kadınların kullanıldığı Arjantin, Belçika, ABD ve Güney Kıbrıs gibi ülkelerde başarı oranı %40-45 olur.

Yumurta sayısı fazla olan ancak süreç öncesinde gebe kalamamış vericilerin kullanılmakta olduğu İsrail, İngiltere ve Hindistan ülkelerinde başarı şansı %30 ile %37 arasında değişiklik gösterir.

Yumurta nakli işleminin yasal olarak yapılmasına uygun görülmediği Avrupa ülkeleri: İtalya, Fransa, Almanya gibi ülkeler olmaktadır.

 

Neden Yumurta Donasyonu Tedavisi için Kıbrıs’ı Seçmeliyim?

Yumurta donasyonu tedavisinde insanların Kıbrıs’ı seçmesinde etkili olan bazı nedenler şunlardır;

  • Tedaviye başvuru yapıldığı andan itibaren sürece başlamak mümkündür, herhangi bir bekleme durumu yaşanmaz.
  • Yasal olarak bu tedavinin uygulandığı diğer ülkelere kıyasla ücretler çok daha uygun olduğundan dolayı, çiftlerin bütçe planlamalarına uygundur.
  • Dondurulmuş yumurtalar, kâr amacı güdülmediğinden dolayı asla kullanılmaz.
  • Kıbrıs’taki donörlerin Türklerin fizik yapılarına benzer olması.
  • Türkiye’den Kıbrıs’a tedavi amaçlı gelmek isteyenlerin vize ve pasaport gibi detaylarla uğraşmak zorunda kalmamaları.
  • Kıbrıs’ta Türkçe yaygın olduğundan dolayı iletişim konusunda sorun yaşanılmaması.
  • Kıbrıs’a tedavi amaçlı gelseniz bile güzel iklimi sayesinde aynı zamanda güzel bir tatil de yapabilirsiniz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Yumurta Donasyonu Ne Demek?

Yumurtaların eksik ya da olmadığı durumlarda uygulanan tüp bebek tedavisine yumurta donasyonu adı verilir. Hastanın kendi yumurtaları kullanılmadan, donör kullanılarak çocuk sahibi olmaları sağlanır. Donör seçimi yapılırken hastaların fiziki yapıları göz önünde bulundurularak aynı benzerlikte bir seçim yapılır. Yumurta sorunu olmadan tedaviye başlanıldığından dolayı, başarı oranları da son derece yüksek olur.

 

Yumurta Donasyonu Nasıl Yapılır ?

Yumurta donasyonu tedavisi, standart bir tüp bebek tedavisinde olduğu gibi yumurta ve spermin laboratuvarda steril şekilde birleştirilmesi neticesinde embriyoların anne adayına transferi ile gerçekleştirilir. Yumurta donasyonu ile Kıbrıs tüp bebek tedavisi arasındaki fark ise, yumurtaların anne adayından değil de farklı bir vericiden alınıyor olmasıdır. Elde edilen embriyolar anne adayına transfer edildikten sonra, gebeliğin başlaması beklenir.

 

Yumurta Donasyonu Fiyatları Ne Kadar?

Her ülkenin koşullarına ve yasalarına göre yumurta donasyonu işleminin ücretleri de değişkenlik gösterir. Ortalama olarak bir fiyat verilecek olursa 4.500 ile 15.000 Euro arasında değişkenlik gösterdiği söylenebilir.

 

Kıbrıs’da Yumurta Donasyonu Fiyatları Ne Kadar?

Yumurta donasyonu fiyatları bazı faktörlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Otel, ulaşım gibi ücretleri sürekli olarak değişen durumlar da genel fiyata ekleneceğinden dolayı ücret konusunda bazı değişikler olabilir. Kıbrıs’ta yumurta donasyonu yaptırmanın ücreti 4500 Euro’dur. Diğer ülkelere kıyasla Kıbrıs’ta gerçekleştirilen yumurta donayonu işleminin ücreti çok daha uygundur.

 

Yumurta Donasyonu Hangi Ülkelerde Yapılıyor?

Değişen yasal düzenlemeler ile yumurta donasyonu, Amerika, Belçika, Çek Cumhuriyeti ve Rusya gibi başlıca ülkelerde gerçekleştirilebilmektedir. Müslüman ülkeler arasında da Mısır, İran ve Lübnan ülkeleri yumurta donasyonu işlemini onaylayan önemli ülkeler olur.

 

Türkiye’de Yumurta Donasyonu Var mı?

Yasal sebeplerden kaynaklı olarak Türkiye’de yumurta donasyonu tedavisinin gerçekleştirilmesine izin verilmemektedir. Türkiye’de yaşayıp yumurta donasyonu ile çocuk sahibi olmak isteyen çiftler, Kıbrıs tüp bebek merkezimiz ile iletişime geçmektedirler.

 

Yumurta Donasyonu Riskleri Nelerdir?

Yumurta donasyonu işleminde risk olarak gebeliğin oluşmaması söylenebilir. Ancak, yumurta donasyonu tedavisi başarı oranı yüksek bir tedavi olduğu için gebelik oluşmama riski de düşüktür.

Yumurta Donasyonu Fiyatı ve tedavi  detaylarını öğrenmek  için iletişim bölümünden bizlere ulaşabilirsiniz.

Back To Top