skip to Main Content

Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler kısırlık problemi ile karşılaşabiliyorlar. Kısırlık, çiftlerin bir yıl veya daha üzeri bir süre boyunca cinsel ilişki yaşadıkları halde çocuk sahibi olamamalarıdır. Erkek ve kadınlardaki kısırlık oranlarının birbirine yakın olduğunu da söylemek mümkün.

 

Bugünkü konumuz, erkekte kısırlık belirtilerinin ne olduğu ve neden kısırlık problemi yaşandığı olacak. Erkeklerde kısırlık probleminin yaşanmasının birçok farklı nedeni olabilmekte. Bu süreçte önemli olan ise, problemin kaynağını bulabilmek ve tedavi sürecine başlamak.

Erkekler Kısırlığı Nasıl Anlar?

Erkekler için kısırlığı anlamak adına bazı ana belirtiler bulunuyor. Yukarda da belirttiğimiz gibi 1 yıl gibi uzun bir süredir aktif cinsel yaşantısı olmasına rağmen çocuk sahibi olmayanlar, kısırlık şüphesi ile doktora başvuruyorlar. Erkeklerde kısırlığı anlamak için göz ardı edilmemesi gereken diğer belirtiler ise şunlar;

 

  • Testis bölgesinde fark edilen bir yumru ya da acı hissi
  • Hormonlarda belirgin değişimlerin olması. Sakal veya vücuttaki diğer kıllarda belirgin değişimler bu duruma örnek olarak gösterilebilir.
  • Fark edilecek seviyede düşük sperm sayısına sahip olmak.

 

Bu tip belirtileri bulunan erkeklerin kesinlikle doktora başvurmaları gerekir. Kısırlıkla alakalı tedavi yöntemleri gün geçtikçe geliştiğinden dolayı olumlu yönde adımlar atılabilir.

Erkeklerde Kısırlığa Neler Sebep Olur?

Erkeklerde kısırlık nedenleri doğuştan var olan ya da sonradan oluşan sebeplere bağlıdır. Genetik problemler bu noktada insanların en çok karşısına çıkan nedenlerden bir tanesi oluyor. Bunun yanı sıra, erkeklerdeki sperm üretim bozuklukları da kısırlığın başlıca nedenlerinden bir tanesi.

 

Erkeklerin yaşam tarzları ve yaşam şartları üreme yeteneğini etkileyen unsurlar oluyor. Olumsuz şartlarda yaşamını sürdüren kişilerde kısırlık görülme riski daha fazladır. Bunun yanı sıra, erkeklerin de bu noktada dikkat etmeleri gereken bazı hususlar vardır.

 

Kıyafet seçimi kısırlık problemini önlemek için önemli bir konu. Dar kıyafetlerin giyilmesi testis ısısını artıran bir durum. Aynı zamanda aşırı kilo alımında da testis ısısını artırma tehlikesi bulunmakta, bunun yanı sıra kilo alımı sperm sayısını da düşüren bir etken.

 

Erkeklerde gereğinden fazla egzersiz yapmak hormon üretimine olumsuz etki eder. Egzersiz her ne kadar şart olsa da kısırlığın önüne geçmek adına yeterli seviyede yapılması öneriliyor.

 

Gebelik sürecinde yüksek tansiyonun etkilerini merak ediyorsanız; Gebelikte Yüksek Tansiyon yazımızı okumalısınız!

Back To Top