skip to Main Content

Gebelik öncesinde tansiyon değerlerinin ölçümünün yapılması önemli bir konu oluyor. Hamilelik öncesinde gerekli kontrollerin yapılmaması durumunda farklı sağlık sorunları ile karşı karşıya kalınabilir.

 

Gebelik öncesinde yapılan kontroller sonrasında, hipertansiyon mevcut olan kişiler riskli gebelik grubuna alınırlar. Bu süreçte, tansiyon takibi yapılarak tansiyon değerlerinin seyri gözlemlenir. Aynı zamanda, tansiyon değerlerinin bebek gelişimine etkisi olup olmadığı da yakın takip ile gözlemlenir. Yüksek tansiyon yaşanılan gebeliklerde, bebeklerde gelişim gerilemesi riski de söz konusudur.

Gebelik Sırasında Tansiyon Yükselmesi

Gebelik esnasında kan basıncı değerlerinin yükselmesi yani tansiyonun yükselmesi, ciddiye alınacak bir risk olabilir. Tansiyon değerleri, gebelik esnasında kısa süreli yükselmeler yaşayabilir. Bu durumlarda da gerekli gözetimin yapılması önerilir. Ayrıca, yükselen tansiyon gebelik sürecinde uzun süre düşmüyorsa mutlak müdahale gerektirebilir.

 

Gebelik esnasında tansiyonunun yükseldiğini öğrenen ya da belirtilerden dolayı tansiyon yükselmesinden şüphelenen gebelerin doktora başvurmaları önerilir. Tansiyon yükselmesinin belirtileri arasında, uzun süreli baş ağrısı, karın boşluğunda acı hissi ve görmede bozukluklar gösterilebilir. Özellikle ilerlemiş gebeliği bulunan kişilerin, bu belirtilerden en az birini yaşadıkları zaman direkt olarak doktor ile görüşmeleri gerekir.

Preeklempsi Hastalığı Nedir?

Gebelikte tansiyon yükselmesi durumunda, vücutta şişliklerin oluşması ve yapılan kontroller sonrasında kişinin idrarında protein gözlemlenirse buna Preeklempsi hastalığı denir. Böyle bir rahatsızlık yaşayan kişilerin, ilk olarak hastanede gözetim altında tutulması önerilir. Hastanede yakın takip ve tedavi süreçleri yönetilerek hem anne hem de bebeğin sağlığını korumak hedeflenir.

 

Preeklempsi hastalığı genellikle gebeliğin beşinci ayı ve bu aydan sonraki dönemde görülür. Tedavi süreci iyi bir şekilde yönetilmediği taktirde, hastalık çok ciddi tepkiler verebilir.

Preeklempsi Nasıl Tedavi Edilir?

Gebelikte yüksek tansiyona bağlı olarak yaşanan Preeklempsi hastalığının tek bir tedavi yöntemi bulunuyor. Bu hastalığın en kesin tedavisinin doğum yapmak olduğunu söylemek mümkün. Doğumdan sonraki ilk 2-3 gün, hastane ortamında takip sürecinden sonra kişiler bu hastalığın tedavisini tamamlamış oluyorlar.

 

Gebelik için erken bir süreçte bu hastalık yaşandığı zaman ise, doğuma kadar tansiyon ilaçları da kullanılabilir. Ancak bu dönemde kişinin tansiyon değerleri stabil olmadan, hastaneden taburcu edilmesi önerilmez. Gebelik sürecini hızlandırmak ve bebeğin olgunlaşma süresini kısaltmak adına doktor tavsiyeleri ile bazı steroidler de kullanılabilir.

 

Hamileliği kolaylaştıran etkenleri merak ediyorsanız; Hamile Kalmayı Kolaylaştıran Şeyler yazımızı okuyabilirsiniz.

 

 

 

 

Back To Top