skip to Main Content

Doğal yollar ile çocuk sahibi olamayan insanların başvurmuş oldukları tüp bebek tedavisinde, en son aşama olarak embriyo transferi gerçekleştirilmektedir. Embriyo transferi işlemi, tüp bebek tedavisinde toplanan yumurtaların toplandıktan sonra laboratuvar ortamında birleştirilerek suni döllenmesiyle oluşturulan embriyoların anne rahmine nakil işlemidir.

Embriyo transferinde işlemler, genellikle embriyonun oluşmasından sonraki üç ya da beşinci günde yapılmaktadır. Ancak bu tedavide en ideal süre beşinci gün olarak gösterilmekte ve bu sürece blastokist ismi verilmektedir.

Embriyo oluşumunun 5. gününde kaliteli ve gebeliğe en uygun embriyoların seçimi kolay bir şekilde yapılmaktadır. Bu nedenle de tüp bebek tedavisindeki asıl amaç, embriyo transferini beşinci günde tamamlamaktır.

Beşinci gün embriyosunun kaçıncı gün tutunduğu pek çok insan tarafından merak edilen bir konu olmaktadır; eğer ki embriyo transferi embriyo oluşumunun beşinci gününde yapılmış ise, embriyonun rahme tutunması aynı gün ya da bir gün gecikmeli olarak gerçekleşebilir.

Embriyonun rahim duvarına tutunması için, beşinci günde embriyo transferinin yapılmasının avantajlı olmasının yanı sıra, bazı gerekli şartların da yeterli olması gerekecektir. Embriyonun rahim duvarına tutunması sonucunda ise çok beklenen gebelik gerçekleşmektedir.

İkiz ya da üçüz gebelik riskinden kurtulmak adına, embriyo transferleri genellikle blastokist adı verilen 5. gün embriyosu döneminde yapılmaktadır. Özellikle belirli sayıda embriyoya sahip olan çiftler için kesinlikle önerilen dönem beşinci gündür. Bu sayede embriyoların gelişim seviyeleri de göz önünde bulundurularak çok daha rahat bir seçim yapma olanağı sağlanır.

Embriyo Transferi Sonrasında Yaşanılanlar

Embriyo transferi işlemi yapıldıktan sonra, eğer ki 5. gün döneminde bu işlem gerçekleştirilmişse gebeliği öğrenmek için bazı adımlar atılmaktadır. Beşinci gün embriyosu döneminde yapılan embriyo transferinden sonraki 48 saat gibi bir zaman dilimi içerisinde, kandaki B-HCG hormonunda belirlenebilir bir artış olacaktır. Kandan yapılan gebelik testi ile anne adayının hamile olup olmadığı da kolay bir şekilde anlaşılmaktadır. Ancak bu süreçte dikkat edilmesi gereken en önemli husus, gebelik tanısının ne zaman konulmasının uygun olacağıdır. Embriyo transferi sonrasında kandaki değerlere bakılarak gebelik tanısı konulmak için en az 10 gün beklenilmesi doğru olacaktır. Embriyo transferi sonrasındaki 10-12 gün aralığında, gebelik için en doğru tanı konulabilir.

5.gün embriyo döneminde yapılan transfer işlemi kesin olarak bir sonuç ortaya çıkarmamaktadır. Ancak yapılan embriyo transferi sonrasındaki süreçte kahverengi ya da daha açık renklerde bir kanama gerçekleşirse, bu durum hamilelik belirtisi olarak algılanmaktadır.

Sonuç olarak, tüp bebek tedavisinde önemli bir aşama olan embriyo sürecinde 5. Gün dönemi oldukça ciddi bir konudur. Bu dönemde yapılan embriyo transferleri sonucu çocuk sahibi olma şansı çok daha yüksek olacağı için tüp bebek tedavisinde bu döneme büyük önem verilmektedir.

Back To Top